Welkom op Kitsune, vanwege vakantiewerkzaamheden kunnen sommige delen van de site minder goed werken. ​

Search
Close this search box.

Anki Guide

Door Ilse Wooning

Hoi vriendjes en vriendinnetjes, 

Ik ben Ilse, waarvan een groot deel van de Anki’s op Kitsune ook van komt. In deze guide wil ik jullie graag vertellen over Anki; wat het is hoe je het gebruikt, etc., omdat veel opties/functies velen een beetje af kunnen schrikken aan het begin. Dat is heel jammer wat het is een heel handig programma met veel personalisatie. Anyways, hopelijk heb je wat aan deze guide en word je supersnel 日本語上手.

Introductie

Wat is Anki?

In essentie is Anki een software voor het maken van flashcards. In die zin is het hetzelfde als bijvoorbeeld Memrise of Quizlet, maar naar mijn mening is het fijner in gebruik omdat je zelf van alles in kunt stellen, en het zo ook gemakkelijk toe kunt passen op wat minder vanzelfsprekende vakken, zoals geschiedenis.

Waarom zou ik Anki gebruiken?

Anki werkt dus met name voor flashcards, en zelf ben ik er behoorlijk van overtuigd dat flashcards eigenlijk de meest effectieve manier zijn om alles goed te leren. 

  1. Het leren met flashcards zorgt ervoor dat je informatie actief probeert op te halen, waardoor je het veel sneller (en actief, dus je kunt het ook reproduceren, en dus handig voor essay tentamens!) kunt onthouden. 
  2. Het leren van de stof met flashcards gaat véél sneller dan bijvoorbeeld het opnieuw bekijken van de lectures (ik ben per tentamen ongeveer 3 à 4 uur bezig met het doorwerken van de flashcards, daarna ken ik praktisch mijn hele samenvatting uit mijn hoofd).
  3. Het maken van de flashcards duurt relatief lang, maar omdat je op dat moment niet alles hoeft te onthouden, ben je niet actief aan het leren, waardoor je het lang vol kunt houden (want onthouden is veel intensiever dan schrijven, en heeft dus een veel kortere concentratieboog).
  4. Omdat je de stof in vragen hebt verwerkt, ben je actief bezig met de stof, waardoor je het een stuk beter begrijpt.

Basically, met flashcards ken je de stof echt door en door goed, en het duurt relatief kort (al helemaal als je een al bestaande Anki Deck kunt importeren).

Voor woordjes enzo kun je ook prima een ander programma gebruiken, maar Anki is dus chill omdat je het ook toe kunt passen op de inhoudelijke vakken, of bijvoorbeeld op grammatica.

Dit klinkt misschien prekerig en als je merkt dat het niet werkt moet je het vooral niet doen, maar om een kleine anekdote te geven haalde ik voorheen altijd kutcijfers en sinds ik Anki gebruik gaat studeren opeens soepel (99% of people would recommend), maar ja ik had het zelf fijn gevonden als ik wat eerder had geweten dat studeren eigenlijk relatief prima te doen kan zijn, vandaar dat ik deze handleiding schrijf ;)!

Basis

Download

Je kunt Anki downloaden via deze site: https://apps.Ankiweb.net/. Wat betreft de versie, doe wat goed voelt.

Het gebruiken van een geïmporteerd deck

ステップ 0

Helemaal voor het leren van kanji, woordjes, etc. zou ik het aanraden een deck te importeren i.p.v. zelf maken. Zelf maken kost mega veel tijd en ondanks dat je alles al een beetje leert als je het zelf in een deck smijt denk ik niet dat de tijd/pay-off verhouding het waard is (dat komende van ik die zelf een deck heeft gemaakt voor woordjes en kanji, en dat eigenlijk heel graag niet had gedaan). 

Voor inhoudelijke vakken vind ik het fijner om zelf een deck te maken, omdat ik mijn eigen aantekeningen het best begrijp/duidelijkst vind. Als je prima met iemand anders aantekeningen kunt studeren zou het importeren van Anki’s van inhoudelijke vakken ook prima moeten zijn.

ステップ 1

Ga naar Project-Kitsune.nl ➔ klik op een vak ➔ klik op de Anki die je wilt downloaden ➔ download.

Eventueel als je tijd over hebt staan op deze site ook super veel handige Anki’s: https://itazuraneko.neocities.org/library/benkyou

ステップ 2

Klik op je download om het in Anki te openen ➔ klik vervolgens op de titel van je gedownloade Anki ➔ klik op ‘study now’.

ステップ 3

Er zijn twee standaard soorten decks: flashcards zoals je vindt op Quizlet of decks waar je het goede antwoord intypt.

Voor de flashcards: Bedenk het antwoord voor jezelf ➔ klik op show answer OF druk je de spatiebalk in.

Voor intypen: Typ het goede antwoord in ➔ klik op show answer OF druk op Enter.

ステップ 4

Bedenk voor jezelf hoe goed je deze vraag kent  klik dan op:

  1. Again
  2. Hard
  3. Good
  4. Easy

 

(Je kan ook respectievelijk 1, 2, 3 of 4 op je toetsenbord indrukken)

ステップ 5: 編集/削除(可能性あり)

// bewerken/verwijderen (eventueel)

Voor als je de vraag kut vindt!! Klik op Browse.
Als je de hele vraag weg wilt sodemieteren selecteer je de vraag en vervolgens druk je op ctrl + del. Als je de vraag wilt aanpassen, vervang je gewoon de front of de back.

Het maken van een eigen Deck

STAP 1

Als je Anki hebt gedownload kom je als eerste op zo’n scherm terecht (maar dan is alles onder de deck nog leeg!!). Om een deck te maken klik je op ‘create deck’, en geef je het een naampie!

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 2

Vervolgens klik je op het deck dat je net hebt gemaakt. Als het goed is kom je nu op zo’n scherm terecht. Nu klik je op ‘add’.

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 3

Je kunt nu een voor- en achterkant van een kaart invullen. Wat ik persoonlijk altijd EERST van tevoren uitzoek is of ik (A) het antwoord in wil typen, en (B) of ik een vraag één kant, of beide kanten op wil leren. Hiervoor klik je op ‘basic’ (wat naast type staat).

A screenshot of a computer Description automatically generated

Vervolgens kies je OF basic (niet intypen, één kant), OF basic (and reversed card), OF basic (type in answer).

 

Je kunt note types ook zelf aanpassen (denk aan meerdere kolommen, bijvoorbeeld één voor hiragana en één voor kanji). Ik heb daar een apart kopje voor onder ‘extra’ aangemaakt! Voor nu zijn deze 3 het makkelijkst/belangrijkst. 

 

STAP 4

Vul je vraag in –> vul je antwoord in –> klik op ‘add’.

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 5

Vanaf nu kun je het op dezelfde manier gebruiken als een geïmporteerd deck ;)!

Extra

Kleurtjes en/of lettertype veranderen

Persoonlijke favoriet voor als politiek me depressief maakt en besluit dat ik er enthousiaster van wordt als mijn flashcards roze zijn.

 

STAP 1

Klik op je deck –> klik op ‘browse’ –> klik op ‘cards’.

A screenshot of a computer Description automatically generated

 

STAP 2 (lettertype)

Geef bij je ‘front template’ EN ‘back template’ aan welk lettertype je wilt hebben. 

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 3 (kleurtjes)

Ga naar ‘styling’, type een mooi kleurtje in. Color (in geel) staat voor de kleur van je lettertype. (Voor dark mode maak je dus gewoon de ‘background color’ zwart en de ‘color’ wit :).

A screen shot of a computer code Description automatically generated with medium confidence

Anki accepteert al deze kleuren: https://www.w3schools.com/colors/colors_names.asp.

Note Types/Fields Aanpassen

Vet handig voor vragen met meerdere soorten antwoorden (zoals woorden met een kanji en hiragana antwoord, of bij grammatica).

 

STAP 1

Maak een deck > maak een kaart > kies de note type die je aan wilt passen (e.g. ‘basic’) > klik vervolgens op ‘fields’.

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 2

Maak een field aan voor alle soorten antwoorden die je wilt via ‘add’.

A screenshot of a computer Description automatically generated

 

STAP 3

Sluit ‘fields’, klik op ‘cards’.

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 4

Meestal heeft de front template 1 field, dus die laten we zo voor nu. Klik op ‘back template’.

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 5

{{FrontSide}} houdt in dat je de voorkant nog steeds kunt zien als je het antwoord van de kaart bekijkt, onder de eerste <hr id=answer> wil je alles hebben wat je als antwoord zou willen hebben.

Zet je muis onder <hr id=answer> en klik op ‘add field’, kies het field die je toe wilt voegen en klik op ‘ok’.

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

Dan heb je nu zoiets:

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

 

STAP 6

Om het wat overzichtelijker te maken kun je onder elk field de <hr id=answer> zetten, wat een soort van grijze balk creëert.

A screenshot of a computer Description automatically generated

 

STAP 7

Vervolgens zet ik er graag nog een klein tekstje boven voor duidelijkheid! Kopieer de hele rij tekst van een field, en zet dit boven dat field. Vervolgens haal je de {{ }} weg (dit zorgt ervoor dat je een field maakt, maar je wilt gewoon een stuk tekst), en zet je neer wat je wilt. Je kunt de font size iets kleiner maken.

A screenshot of a computer Description automatically generated

 

Verander nu ook de kleur en lettertype/-grootte en je hebt een ziek mooi én overzichtelijk deck!!!

Subdecks

Het is superhandig om stof te sorteren per week ipv alles in één grote onvindbare rataplan. Hiervoor maak je een deck aan, en sleep je het op het deck waarvan je wilt dat het een subdeck wordt. Om het weer los te maken, sleep je het gewoon weer buiten het deck.

Kanji Add-Ons

Mijn reden voor bestaan!!!! https://Ankiweb.net/shared/info/1964372878. Hoe je het moet gebruiken en de download staan op deze site, maar serieus voeg het toe, dan hoef je niet telkens de stroke order op te zoeken (stroke order voelt vervelend aan het begin, maar uiteindelijk super-chill omdat je hand gewend is een kanji op een bepaalde manier te schrijven, en je het zo juist beter onthoudt als je het telkens op dezelfde manier schrijft).
 

Er zijn ook best veel kanji die via normale lettertypen de Chinese schrijfwijze laten zien ipv. de Japanse, en de add-on zorgt ervoor dat je altijd gewoon het goede hebt.

Yomichan

Mega handig voor het opzoeken van woordjes, deze site legt het beter uit dan ik:
https://learnjapanese.moe/yomichan/