Welkom op Kitsune, vanwege vakantiewerkzaamheden kunnen sommige delen van de site minder goed werken. ​

Search
Close this search box.

私たちのかわいい後輩へ

Starten met

Japanstudies​

こんにちは! Deze pagina is speciaal voor eerstejaars studenten Japanstudies, het bevat tips die jouw start van de studie bevorderen. Maar ook als je verder in het jaar bent zijn nog het handige tips. Neem vooral een kijkje als aankomende student of als je aan twijfelen bent om deze studie te doen.

はじめまして、キツネです。

Welkom op Kitsune’s speciale pagina voor nieuwe studenten. Ooit stonden wij ook in jouw schoenen met weinig tot geen Japanse taalkennis of ervaring met academisch lezen. Dit was best wel zwaar en we moesten echt hard ploeteren. Hierom hebben wij voor jou een plek gemaakt om jouw begin wat soepeler en leuker te maken. Op deze pagina kan je handige stukjes lezen over hoe je bijvoorbeeld Hiragana en Katakana kan leren lezen en schrijven, of over hoe je een Japans toetsenbord installeert. Daarnaast kan je hier ook een lijstje vinden met handige websites die veel Japanstudies studenten gebruiken. Neem ook vooral een kijkje bij een van onze projecten. Namens de studieverening LVSJ Tanuki en de senpai wensen wij jullie veel succes! En mocht je ooit een vraag hebben, alle senpai zijn heel aardig dus stel vooral een vraag als je die hebt. Vergeet trouwens ook niet de mededeling hieronder te lezen over het eerstejaarskamp!

Tips van de senpai

Posts van senpai met advies over hoe je goed met je studie kan beginnen.

Handige links & apps

Een lijst van vaak gebruikte links onder studenten voor hun studie.

学生会狸

LVSJ Tanuki

LVSJ Tanuki is de studievereniging van Japanstudies aan de Universiteit Leiden. Met Tanuki heb je eindeloze mogelijkheden tot gezelligheid. Verder kan Tanuki ook heel nuttig zijn voor de academische kant van je studentenleven. Elk semester organiseert Tanuki een boekenverkoop, waarvan jij kan profiteren als lid. Tenslotte heeft Tanuki ook deze website gemaakt om jouw te ondersteunen. Wil jij meer weten of wil je lid worden? Klik dan op de link hieronder!

Tanuki Eerstejaarskamp​

Als je met Japanstudies begint wil je natuurlijk ook vrienden maken. Een hele goede manier om dit te doen is via het eerstejaarskamp van Tanuki. Hier leer je niet alleen je mede-studenten kennen maar ook de senpai. Wij raden het erg aan om naar dit kamp te komen. Het is niet alleen een kans om vrienden te maken, maar ook om Tanuki beter te leren kennen en alvast in de vibe te komen van Japanstudies. Van 2 september tot en met 4 september zijn we te vinden in de prachtige Groepsaccommodatie Katteveld in Utrecht. Voor slechts €50 kun jij erbij zijn! Dit bedrag dekt je accommodatie, maaltijden en alle activiteiten tijdens het kamp. Wij hopen je daar te zien!!!​

Kitsune's projecten

Naast hulpmiddelen heeft Kitsune nog veel meer te bieden. Hou je huiswerk bij met Plannen met Kitsune, leer meer over Japan met Kitsune Katari en kom weer te weten over hoe het is om in Japan te studeren met Kitsune in Japan. Wat het ook is, Kitsune heeft vast iets om je te helpen.

Plannen met kitsune

Kitsune's homework-tracker. Elke student vergeet wel eens dat vandaag de kanji toets was. Misschien kan deze pagina helpen dat te voorkomen.

kitsune in japan

Lees over de ervaringen van Senpai tijdens hun verblijf in Japan.

kitsune katari

Lees meer over Japan op ons blog Kitsune Katari. Leer over Sushi, Yokai, Japanse scholen, en nog veel meer.

hulpmiddelen

Aanvullende bronnen om je optimaal voor te bereiden op je tentamens.

Tips van de senpai

Hoe begin je goed met Japanstudies.

Hiragana en Katakana

Voordat je begint met Japanstudies moet je hiragana en katakana kunnen lezen en ideaal ook kunnen schrijven. Hiervoor begin je met de oefenmodule van de Universiteit maar misschien is deze voor jou niet voldoende. Daarom geef ik in deze guide extra manieren om achteraf nog beter hiragana en katakana te leren.

Meer lezen

De eerste weken

Het begin van de studie Japanstudies is heftig: eerst Hiragana en Katakana leren om daarna in het diepe gegooid te worden. Veel mensen zijn hierdoor verrast en lopen al snel achter. Deze guide helpt je voor te bereiden op deze heftige eerste weken.

Meer lezen

Hoe leer je Kanji?

Het Japans kent heel veel kanji, officieel 2,136 kanji (Jōyō kanji) die de overheid ziet als algemeen, die moet je dus allemaal kennen als je vloeiend Japans wilt kunnen lezen. Dat zijn heel veel kanji dus waar begin je? Hoe onthoud je ze allemaal? Hoe hou je ze uitelkaar?

Meer lezen

Readings

In deze guide ga ik jullie wat tips geven over het doen van de readings. In het eerste jaar zijn er namelijk (onredelijk) veel, en er zijn veel studenten die daarom een keuze maken tussen focus op taalvakken of het ook doen van de readings. Je eigen flow + deze tips = succes.

Meer lezen

Aantekeningen maken

Het maken van aantekeningen tijdens je colleges is altijd slim om te doen. Ze komen immers goed van pas tijdens de voorbereiding op je tentamens. Maar hoe kan je het beste je aantekeningen maken en organiseren?

Meer lezen

Japans toetsenbord

Voor deze studie heb je natuurlijk een Japans toetsenbord nodig. Voor sommigen is het installeren hiervan heel vanzelfsprekend maar niet voor iedereen (no shaming). Deze guide helpt je een Japans toetsenbord installeren en leert je hoe je wisselt van toestenbord.

Meer lezen

Anki guide

Ik ben Ilse, waarvan een groot deel van de Anki’s op Kitsune ook van komt. In deze guide wil ik jullie graag vertellen over Anki; wat het is hoe je het gebruikt, etc., omdat veel opties/functies velen een beetje af kunnen schrikken aan het begin. Dat is heel jammer wat het is een heel handig programma met veel personalisatie. Anyways, hopelijk heb je wat aan deze guide en word je supersnel 日本語上手.

Meer lezen

Help ik heb tijd tekort!

“Help ik heb tijd tekort!” Er zijn verschillende redenen voor studenten om tijd tekort te komen: Studentenvereniging, brak zijn, de studie lastig vinden, uitstelgedrag, reistijd, bezig zijn met Tanuki (zoals het hoort) en/of een tweede studie. De laatste reden is het waarschijnlijk niet, maar je weet het maar nooit.

Meer lezen

HANDIGE SITES & APPS​​

Verzameld door de senpai​

Jisho.org

Woordenboek

Jisho is een handig EN-JP en JP-EN woordenboek, ideaal voor kanji en vertalingen. Je vindt er de betekenis, lezingen, schrijfrichtingen en voorbeelden van kanji. Daarnaast biedt het vertalingen van woorden en voorbeeldzinnen waarin ze in context worden gebruikt. Voor mobiel gebruik raden wij de app Shirabe Jisho aan.

JLPTSensei

Grammatica・Kanji

JLPTSensei is een website met uitleg over grammatica en kanji. Vooral de grammatica-uitleg is nuttig, met toepassingen, voorbeeldzinnen, en downloadbare flashcards. Voor kanji biedt de site betekenis, lezingen, stroke orders en samenvattingen op flashcards. JLPTSensei volgt niet het standaard curriculum, dus het is beter om vragen naar aanleiding van lessen daar op te zoeken in plaats van de site te volgen.

Katsu

Grammatica

In je eerste jaar leer je veel werkwoordsvormen, en het is belangrijk om deze goed te kunnen gebruiken. Katsu is een handige site om werkwoordsvormen te oefenen, of ze nu informeel, formeel, positief, negatief, in de verleden tijd, of in de tegenwoordige tijd zijn. Je kunt ook werkwoorden van verschillende JLPT-niveaus oefenen met furigana. Alle werkwoordsvormen die je in Jaar 1 moet kennen, kun je hier vinden. Gebruik Katsu vooral om te oefenen voor je Grammatica en Teksten tentamens.

Tofugu

Cultuur・Taal・Kana

Tofugu heeft een goudmijn aan weetjes. Posts over mythologie, kleine details over taal zoals counter suffixes en nog veel meer. Ook de Hiragana en Katakana guides die Kitsune aanraadt zijn van Tofugu. Als je meer uitleg of meer details wilt is Tofugu heel handig. Tofugu is van WaniKani, een heel handig programma om kanji te leren, waarvan LVSJ Tanuki een couponcode heeft, kijk vooral op Tanuki.nl als je interesse hebt.

Renshuu

Woorden・Kanji・Grammatica

Met Renshuu kan je kana, woordenschat, kanji en grammatica leren. Je hoeft zelf geen woordenlijsten te maken zoals Quizlet of WRTS, maar je kiest een boek uit waarvan je de woorden, grammatica en/of kanji van wil leren. De app heeft dus ook Minna No Nihongo, wat je in het eerste jaar gaat gebruiken, maar ook Tobira wat je in het tweede jaar zal gebruiken. Er zijn ook vele educatieve spelletjes!

Ringotan

Werkwoordvervoegingen

Ringotan is een beetje zoals Renshuu, maar dan gefocust op Kanji. Ook hier kan je kiezen welke boek je gebruikt en daaruit alle kanjis leren gesorteerd op hoofdstuk. Met deze app leer je de stroke order van de kanji, de uitspraak en de betekenis.

Irasutoya

Illustraties

Wil jij ook de schattige afbeeldingen gebruiken die Yamamoto-sensei gebruikt in haar PowerPoints voor je video bijvoorbeeld. Dan moet je op Irusutoya kijken. Alhoewel er een engelse zoekmenu is kan je beter in het Japans zoeken want vaak krijg je veel meer resultaten. Alle afbeeldingen op irusutoya hebben een transparante achtergrond dus je kan ze overal makkelijk gebruiken. Klik op de afbeelding die je wilt, open de pagina (soms is hij bijgesneden) daarna is het gewoon  kopiëren en plakken.

Language Reactor

Woorden・Kanji・

Met Renshuu kan je kana, woordenschat, kanji en grammatica leren. Je hoeft zelf geen woordenlijsten te maken zoals Quizlet of WRTS, maar je kiest een boek uit waarvan je de woorden, grammatica en/of kanji van wil leren. De app heeft dus ook Minna No Nihongo, wat je in het eerste jaar gaat gebruiken, maar ook Tobira wat je in het tweede jaar zal gebruiken. Er zijn ook vele educatieve spelletjes!

Mendeley

Reference manager

Ringotan is een beetje zoals Renshuu, maar dan gefocust op Kanji. Ook hier kan je kiezen welke boek je gebruikt en daaruit alle kanjis leren gesorteerd op hoofdstuk. Met deze app leer je de stroke order van de kanji, de uitspraak en de betekenis.