Neem ook eens een pauze en neem een kijkje bij キツネ語り

Zoek
Sluit dit zoekvak.

日本学のよいスタート

Een goed begin aan Japanstudies

初めまして、キツネと申します。

Welkom op Kitsune’s speciale pagina voor nieuwe studenten. Ooit stonden wij ook in jouw schoenen met weinig tot geen Japanse taalkennis of ervaring met academisch lezen. Dit was best wel zwaar en we moesten echt hard ploeteren. Hierom hebben wij voor jou een plek gemaakt om jouw begin wat soepeler en leuker te maken. Op deze pagina kan je handige stukjes lezen over hoe je bijvoorbeeld Hiragana en Katakana kan leren lezen en schrijven, of over hoe je een Japans toetsenbord installeert. Daarnaast kan je hier ook een lijstje vinden met handige websites die veel Japanstudies studenten gebruiken. Neem ook vooral een kijkje bij een van onze projecten. Namens de studieverening LVSJ Tanuki en de senpai wensen wij jullie veel succes! En mocht je ooit een vraag hebben, alle senpai zijn heel aardig dus stel vooral een vraag als je die hebt.

頑張ってください

Kitsune's projecten

per mei 2024

Tips van de senpai

Hiragana en Katakana

Voordat je begint met Japanstudies moet je hiragana en katakana kunnen lezen en ideaal ook kunnen schrijven. Hiervoor begin je met de oefenmodule van de Universiteit maar misschien is deze voor jou niet voldoende. Daarom geef ik in deze guide extra manieren om achteraf nog beter hiragana en katakana te leren.

De eerste weken

Het begin van de studie Japanstudies is heftig: eerst Hiragana en Katakana leren om daarna in het diepe gegooid te worden. Veel mensen zijn hierdoor verrast en lopen al snel achter. Deze guide helpt je voor te bereiden op deze heftige eerste weken.

Hoe leer je Kanji?

Het Japans kent heel veel kanji, officieel 2,136 kanji (Jōyō kanji) die de overheid ziet als algemeen, die moet je dus allemaal kennen als je vloeiend Japans wilt kunnen lezen. Dat zijn heel veel kanji dus waar begin je? Hoe onthoud je ze allemaal? Hoe hou je ze uitelkaar?

Readings

In deze guide ga ik jullie wat tips geven over het doen van de readings. In het eerste jaar zijn er namelijk (onredelijk) veel, en er zijn veel studenten die daarom een keuze maken tussen focus op taalvakken of het ook doen van de readings. Je eigen flow + deze tips = succes.

Aantekeningen maken

Het maken van aantekeningen tijdens je colleges is altijd slim om te doen. Ze komen immers goed van pas tijdens de voorbereiding op je tentamens. Maar hoe kan je het beste je aantekeningen maken en organiseren?

Japans toetsenbord

Voor deze studie heb je natuurlijk een Japans toetsenbord nodig. Voor sommigen is het installeren hiervan heel vanzelfsprekend maar niet voor iedereen (no shaming). Deze guide helpt je een Japans toetsenbord installeren en leert je hoe je wisselt van toestenbord.

Anki guide

Ik ben Ilse, waarvan een groot deel van de Anki’s op Kitsune ook van komt. In deze guide wil ik jullie graag vertellen over Anki; wat het is hoe je het gebruikt, etc., omdat veel opties/functies velen een beetje af kunnen schrikken aan het begin. Dat is heel jammer wat het is een heel handig programma met veel personalisatie. Anyways, hopelijk heb je wat aan deze guide en word je supersnel 日本語上手.

Help ik heb tijd tekort!

“Help ik heb tijd tekort!” Er zijn verschillende redenen voor studenten om tijd tekort te komen: Studentenvereniging, brak zijn, de studie lastig vinden, uitstelgedrag, reistijd, bezig zijn met Tanuki (zoals het hoort) en/of een tweede studie. De laatste reden is het waarschijnlijk niet, maar je weet het maar nooit.

Handige sites & apps